E-mailadres: 
Telefoonnummer: 
0572 347799

Energietoeslag 2022

De energieprijzen zijn flink gestegen. Dat merken veel mensen in hun portemonnee. Hogere energieprijzen kunnen voor problemen zorgen. Huishoudens met een laag inkomen krijgen daarom in 2022 een éénmalige toeslag voor de stijgende energiekosten. Deze energietoeslag is € 800,00. De gemeente Raalte heeft er voor gekozen om de energietoeslag in 2 delen van € 400,00 uit te betalen.  

Voorwaarde:

  1. Inkomen niet hoger dan 120% van de geldende bijstandsnorm.
  2. Energiecontract op naam

 

Inkomen:

Mentruatie Uitgifte Punt (MUP)

Als je moet rondkomen van een beperkt budget in de week, gaat dat geld grotendeels op aan eten en drinken. Maar van dat geld moeten ook verzorgings- en hygiëneproducten gekocht worden. Dat maakt dat er soms geen geld is voor maandverband of andere menstruatieproducten. Menstruatieproducten moeten voor iedere vrouw beschikbaar zijn die het nodig heeft. Het Armoedefonds stelt daarom gratis menstruatieproducten beschikbaar via lokale hulporganisaties en andere laagdrempelige locaties.

Sam & voor alle kinderen

Schoolspullen, sporten, muziekles, een verjaardag vieren of een dagje uit. Het lijkt normaal voor alle kinderen in Nederland, maar niet elke ouder kan het betalen. 1 op de 12 kinderen groeit namelijk op in armoede, ongeveer 2 per klas! Dat is heel erg veel. Via Sam& krijgen ouders en intermediairs gemakkelijk toegang tot organisaties die helpen als er thuis weinig geld is. Alle kinderen moeten mee kunnen doen!

IOAW

De IOAW vult het inkomen van oudere, werkloze werknemers en hun partners aan tot het bijstandsniveau. 
De kostendelersnorm is van toepassing op de uitkering, als u met meerdere personen in een woning woont. 
Het vermogen wordt buiten beschouwing gelaten.

Voorwaarden
U komt in aanmerking voor een IOAW-uitkering als u:

  • bent geboren voor 1 januari 1965;
  • onvoldoende inkomen heeft om van te leven. Het inkomen van uw partner telt ook mee


Daarnaast moet u aan ten minste 1 van de volgende voorwaarden voldoen:

Financiële hulp ondernemers

Als ondernemer kunt u in (tijdelijke) financiële problemen komen die het voortbestaan van uw bedrijf bedreigen. Er zijn regelingen die u mogelijk kunnen helpen, namelijk:

  • een uitkering voor levensonderhoud 
  • een Starterskrediet


Deze regelingen voert het Regionaal Bureau Zelfstandigen uit voor de gemeente Raalte.
Via onderstaande link komt u op hun website voor meer informatie.

 

Woonkostentoeslag Raalte

Kunt u uw huur of hypotheek niet meer betalen, omdat uw inkomen plotseling is gedaald? Bijvoorbeeld door ziekte, scheiding of werkloosheid?
Dan krijgt u misschien van de gemeente woonkostentoeslag.
Woonkostentoeslag is een tijdelijke bijdrage van de gemeente om uw huur of hypotheek te betalen.

Voorwaarden

Ziektewet

Ziektewetuitkering
Kunt u door ziekte niet werken? En kunt u geen aanspraak maken op doorbetaling van loon door uw werkgever? Dan kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Heeft u geen werkgever? Dan kunt u zich in sommige situaties vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet.

Als u ziek wordt en geen werkgever heeft, kunt u een ziektewetuitkering aanvragen bij UWV. Heeft u wel een werkgever? Dan kan uw werkgever dat voor u doen.

WW-uitkering

WW-uitkering
Wordt u binnenkort werkloos en wilt u een WW-uitkering aanvragen? Hieronder vindt u daarover belangrijke informatie. Een handig hulpmiddel bij uw WW-aanvraag is het Stappenplan WW. Hierin staat wat u voor uw WW-aanvraag moet regelen en wanneer u dit moet doen.

Let op: vanaf het moment dat u een WW-uitkering wilt aanvragen, heeft u al een aantal plichten.

Aanvraag

U kunt uw WW-uitkering online aanvragen. U heeft hier een DigiD voor nodig.

Houd in ieder geval de volgende stukken bij de hand:

Parentshouse Olst-Wijhe/Raalte

Het Parentshouse
Eind februari 2019 is het Parentshouse Olst-Wijhe/Raalte geopend; een pand in Raalte met 5 royale wooneenheden waarvan 4 met eigen keukenblok, met verder gedeelde voorzieningen, bestemd voor inwoners uit de gemeenten Olst, Wijhe en Raalte. Het Parentshouse Olst-Wijhe/Raalte is toegankelijk voor alle inkomensgroepen. Huurprijzen variëren van €390,- tot €490,- inclusief gas/water/licht/internet.

Fonds voor Ons

Fonds voor Ons
Fonds voor Ons is een noodfonds voor alle inwoners van de gemeente Raalte die acuut hulp nodig hebben. Wij zijn er voor mensen die, ondanks alle bestaande voorzieningen, toch in financiële problemen komen.

Voor wie?

Pagina's